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The purpose of this newsletter is to provide a forum for networking and sharing information among LIHC program coordinators 
and examiners.  It is a means by which to communicate technical information, issues developed through examination activity, 
industry trends and any other pertinent information which surfaces from time to time. Articles  
and ideas for future articles are most welcome!!  
        
IRS Chief Counsel recently released Revenue 
Ruling 2003-38 to answer frequently asked 
questions.  While not all 12 questions are included 
in this newsletter, we want to alert you to those 
that will immediately affect the on-going 
operation of a LIHC building.   
 
Frequently Asked Questions 
(The Management Company’s Side) 
 
Question 1: The first tenant for a newly 
constructed LIHC unit moved in on the last day of 
a month during the first year of the credit period.  
The unit was correctly rent-restricted and 
complies with all the requirements under IRC §42.  
There is a special rule for determining the 
Applicable Fraction for the first year based on a 
month-to-month consideration of occupancy.  Is a 
unit occupied only the last day of the month 
treated as a low-income unit for that entire month? 
  
The answer is provided in Rev. Rul. 2004-82, 
Q&A #4.  Yes, the unit is treated as a low-income 
unit for the entire month if an income-qualified 
tenant resides in the rent-restricted unit on the last 
day of the month.  However, the building must 
have been placed in service for the full month.  
 
Question 2: The Vacant Unit Rule requires owners 
to make reasonable attempts to rent vacant LIHC 
units before renting market rate units.  What are 
reasonable attempts? 
 
The answer is provided in Rev. Rul. 2004-82, 
Q&A #9.  The determination is made on a case-
by-case basis, considering the facts and 
circumstances, and may differ from project to 
project depending on factors such as the size and 
location of the project, tenant turnover rates, and 
market conditions.  Also, the different 
advertising methods that are accessible to 
owners and prospective tenants would affect 

what is considered reasonable.  Question 9 in the 
revenue ruling included the following examples: 
 

• banners and for rent signs at the entrance to 
the project, 

 

• classified advertisements in local newspapers,  
 
• maintaining a waiting list and contacting 

prospective low-income tenants, and 
 

• using a local public housing authority list of 
Section 8 voucher holders to identify and 
contact potential tenants 

 
Question 3:  Is a signed, sworn self-certification 
by a tenant sufficient documentation to show that 
the tenant is not receiving child support 
payments? 
 
The answer is provided in Rev. Rul. 2004-82, 
Q&A #12.  Yes, a signed, sworn self-certification 
by a tenant is sufficient documentation to show 
that a tenant is not receiving child support 
payments.  In addition, the self-certification 
should indicate whether the tenant will be seeking 
or expects to receive child support payments 
within the next 12 months.  If the tenant possesses 
a child support agreement but is not presently 
receiving any child support payments, the tenant 
should include an explanation of this and all 
supporting documentation such as a divorce 
decree and court documents to enforce payment.  
Also, the self-certification should indicate that the 
tenant will notify the owner of any changes in the 
status of child support. 
 
A housing credit agency's monitoring procedure, 
however, may not permit an owner to rely on a 
low-income tenant's signed, sworn statement if a 
reasonable person in the owner's position would 
conclude that the tenant's income is higher than 



 

the tenant's represented annual income.  In this 
case, the owner must obtain other documentation 
of the low-income tenant's annual child support 
payments to satisfy the documentation 
requirement.  
 
In addition, a housing agency's monitoring 
procedure may continue to require that an owner 
obtain documentation, other than the signed sworn 
statement to support a low-income tenant's annual 
certification of child support payments. 
 
Frequently Asked Questions 
(The Taxpayer’s Side) 
 
Question 1: State agencies require applicants to 
pay a nonrefundable application fee.  If the state 
agency selects a project, an additional allocation 
fee is payable to the agency.  Are the application 
fee and allocation fee includable in the eligible 
basis of the owner’s low-income housing 
building? 
 
The answer is provided in Rev. Rul. 2004-82, 
Q&A #3.  Neither fee is includable in the eligible 
basis for computing the credit because the fees are 
not included in the adjusted basis used for 
computing depreciation.  However, depending on 
the facts and circumstances, all or a portion of 
these fees may be required to be capitalized as 
amounts paid to create an intangible asset, or are 
deducted as an ordinary business expense. 
 
Frequently Asked Question 
(The States’ Side) 
 
Question 1: The state agencies are responsible 
for monitoring LIHC properties for 
noncompliance with the requirements of the 
LIHC program and at least once every three 
years are required to review the tenant files and 
perform a physical inspection of the property.  
How long must the state agencies retain the 
documentation of the review and any forms 
8823? 
 
Under Regulation 1.42-5(e)(3)(ii), an agency 
must retain records of noncompliance or failure 
to certify for six years beyond the housing 
agency’s filing of the respective Form 8823.  In 
all other cases, the agency must retain the 

certification and related documents for three 
years from the end of the calendar year in which 
the agency receives them. 
 
Question 2:  And what about all the records that 
an owner must keep; can an owner comply with 
the recordkeeping and record retention provisions 
under Treas. Reg. 1.42-5(b) by using an electronic 
storage system instead of maintaining hardcopy 
(paper) books and records? 
 
The answer is provided in Rev. Rul. 2004-82, 
Q&A #11.  Yes, provided that the electronic 
storage system satisfies the requirements of Rev. 
Proc. 97-22.  However, and this is really 
important, complying with the recordkeeping and 
record retention requirements of the Service does 
not exempt an owner from having to satisfy any 
additional recordkeeping and record retention 
requirements of the monitoring procedure adopted 
by the housing agency.  For example, the housing 
agency may require the taxpayer to maintain 
hardcopy books and records. 
 
For the basic requirements of maintaining records 
in an automated data processing system, including 
electronic storage systems, see Rev. Proc. 98-25, 
1998-1 C.B. 689. 
 
New Procedures for Income 
Recertification Waivers Under  
Revenue Ruling 2004-38 
 
Owners of LIHC buildings are required to 
recertify each low-income household at least 
annually.  The recertification process is identical 
to the initial certification in terms of documenting 
household composition, income, and income from 
assets.  Owners must also verify income with third 
party sources to confirm that the tenant is 
disclosing all income.  
 
Under IRC §42(g)(8)(B), the IRS may waive the 
requirement to complete annual income 
recertifications if the entire building is occupied 
by income qualified tenants.  The waiver limits 
the intrusiveness of annual recertifications for the 
tenants and lowers the costs of recertification for 
the building owner.   
 
Rev. Proc. 2004-38, affective for applications 
filed with the IRS after July 6, 2004, introduces 



 

new procedures for obtaining the waiver.  Waivers 
granted under Rev. Proc. 94-64 are still valid.  
 
New Form 
 
A new Form 8877 is used to document the 
owner’s request for the waiver and facilitate 
timely approval by the IRS.  Two important items 
have been added: 
 
First, the state agency must confirm that the 
building is 100% low-income and provide the 
owner with an exemption from their annual 
income recertification requirements.  The state 
agency’s signature on the form replaces the 
separate statement formerly required under Rev. 
Proc. 94-64. 
 
Second, the owner must agree to IRS disclosure of 
any subsequent revocation of the waiver to the 
state agency.  The consent is included as Part II of 
the Form 8877.  The IRS will not approve a 
waiver unless the owner has signed the disclosure 
consent.   
 
Effective Date 
  
The waiver is now effective on the date it is 
signed by the IRS, which is much earlier than the 
effective date under Rev. Proc. 94-64.  It remains 
in effect for the remainder of the 15-year 
compliance period, unless it is revoked.   
 
Grounds for Revocation 
 
The waiver may be revoked for three reasons: 
 
1. the state agency requests that the waiver be 

revoked,  
 
2. the building ceases to be 100% low-income, 

or 
 
3. the IRS determines that the owner has violated 

IRC §42 in a manner sufficiently serious to 
warrant revocation. 

 
The waiver is automatically revoked if there is a 
change in ownership (including a termination 
under IRC §708).  The new owner may apply for a 
waiver. 
 

Tracking LIHC Exam Cases 
 
Please make sure that your LIHC cases are 
properly identified for tracking purposes.  Project 
Code is 670, the Tracking Code is 9812, and there 
should also be a “Y” Freeze Code.  Should it 
become necessary to survey a LIHC return, please 
complete Form 1900 and submit to Program 
Analyst Grace Robertson for approval.  The form 
can be transmitted by e-mail or fax to (202) 283-
2240.     
 

♫Grace Notes ♫ 
 
Every morning I eagerly open my e-mail, curious 
to find out whether someone has sent me an 
“interesting” LIHC question.  Not long ago, I 
was asked why the IRS uses the acronym LIHC 
rather than LIHTC – like the rest of the world.  
 
Well, not that the IRS is egocentric or 
anything, but including “T” in the acronym would 
be rather redundant for us – everything we do 
revolves around taxes – and of course a credit 
is a tax credit!   
 
For the affordable housing industry, the story 
isn’t quite so easy. There is a multitude of 
financing options to complement the IRC §42 
incentive for equity investment – including, in 
some part of the country, a state income tax 
credit.  Including “T” in the acronym really does 
help clarify what the credit is referencing.  
 
As for the title of this newsletter - well, I'm a 
very efficient person and four key strokes for 
LIHC is one less the five for LIHTC!  Given the 
number of times I type that acronym virtually 
every day – I must save at least three minutes 
of work every day! 
 

Grace Robertson 
Phone: 202-283-2516 

Fax: 202-283-2240 
Grace.F.Robertson@irs.gov 

 
P.S. August is a traditionally quiet month here 
in DC.  It is extraordinarily quiet this year!  
Hope you are all enjoying a very restive holiday. 


